EPISCREEN

episcreenEste un test de evaluare a nivelului alfaglucozidazei din spermă, pentru a evalua funcția epididimală în cazuri de azospermie sau cazuri de epididimită cronică. La bărbații cu azospermie și normală concentrație de testosteron în spermă, o activitate scazută a alpha-glucozidazei demonstreaza obstrucția canalelor epididimare.

Nivelul activității alfaglucozidazei din spermă, în mod deosebit a izo-enzimei neutre, au demonstrat că depind de secreția la nivelul epididimului. S-a descoperit că activitatea alphaglucozidazei este un marker de bază în contribuția epididimului la ejaculare.

Pacienții cu azoospermie care prezintă obstrucții bilaterale la nivelul epididimului și canalului ejaculator au o foarte scazută activitate a alfaglucozidazei în spermă.

Fiecare kit se poate folosi pentru 25 de teste, conținând 25 de tablete de diagnosticare, 10ml reagent de 1 ml și 100 ml reagent 2.

Pentru performarea acestui test aveți nevoie de spermă proaspată sau înghețată și dezghețată apoi cu medii specifice, pipeta, de un Vortex pentru agitare , o centrifugă, iar citirea se face la spectofotometru folosindu-se ca martor reagentul 2.

Rezultatele sunt exprimate în miliunitați per mililitru. Valori în exces peste 20 mU/ml activitate totală a alfaglucozidazei indică prezența unei cantități normale a secreției epididimale produsă în ejaculare.

Testul prezintă o senzitivitate și specificitate mai mari de 95%, iar coeficientul de variatie este mai mic de 5%.

  • Reagentul 1 conține 0.09% Na -azide
  • Reagentul 2 conține 0.02 mol/L NaOH

Citirea se va face la spectofotometru la lungimea de undă de 405 nm împotriva reagentului 2 – folosit ca reagent de control.

Principiul testului este:
p-nitrophenyl-a-D-glucopyranoside (tableta diagnosticare) + a-glucosidase--> p-nitrophenol (yellow) + glucose