Testul de determinare a fructozei din spermă

Fructoza este secretată de veziculele seminale care contribuie la majoritatea volumului de ejaculare. Deficiența secreției veziculelor seminale apare în cazul de hypo-androgenism sau după o infecție a veziculelelor seminale. În aceste cazuri volumul ejaculat este mai mic, iar concentrația fructozei scade.

În cazuri de agenezie congenitală a veziculelor seminale, care este în mod frecvent asociată cu absența congenitală bilaterală a canalelor deferentiale CBAVD, sau pacient ce prezintă azospermie, volum mic la ejaculare, PH acid în spermă, nu va exista nici o fructoză în lichidul seminal.

Analizând fructoza în spermă sau lichidul seminal, se reflectă funcția secretorie a veziculelor seminale.

În kit se găsesc 4 reagenți ce se vor folosi la performarea testului și o fructoză standard.

Fructoza standard conține 0.09% Na -Azide.

După mai multe proceduri de amestec a mostrei de spermă cu reagenții, și a fructozei cu apă pură se va citi rezultatul la un spectofotometru cu lungimea de undă 470 -492 nm, iar nivelul fructozei va trebui sa fie situat peste 0,5mg/ml, deoarece sub acest nivel nu se va mai putea stabili cu acuratețe nivelul fructozei cu acest kit.

Valorile normale ale fructozei conform normelor WHO ar trebui să fie de:

  • 2.4mg/ejaculare sau mai mult ; 13 micromol/ejaculare sau mai mult

Pentru performarea testului aveți nevoie de spectofotometru, centrifugă , pipetă, dispozitiv ce pastrează temperatura apei la 37 grade- waterbath.

Reagenții trebuie păstrați la temperaturi între 2-25 grade, iar produsul are o perioadă de valabilitate de 12 luni.